Ανάμεσα στις άλλες μεγάλες αλλαγές που φέρνει στη ζωή ενός παιδιού το διαζύγιο είναι ότι στο εξής θα πρέπει να μοιράζει τη ζωή του σε δύο σπίτια. Κι αν και δεν υπάρχει εύκολος τρόπος για να γίνει αυτό, τουλάχιστον μπορεί να γίνει πιο ομαλά.
Το παιδί πρέπει να νιώθει το ίδιο άνετα και στα δύο σπίτια, ακόμα κι αν το δεύτερο το επισκέπτεται για λίγες ώρες ή 1-2 ημέρες την εβδομάδα. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει νιώθει ως φιλοξενούμενος. Με αυτό τον τρόπο το παιδί καταλαβαίνει ότι κανένας γονιός δεν το απορρίπτει και έτσι δεν θα νιώσει αισθήματα εγκατάλειψης.
Μικρές μετακομίσεις Κάθε μετακίνηση από σπίτι σε σπίτι μοιάζει με μικρή μετακόμιση που πρέπει να γίνεται 2-3 φορές μέσα στην εβδομάδα – συχνά με εντάσεις, αν κάτι ξεχάστηκε στο άλλο σπίτι. Είναι σημαντικό λοιπόν να οργανωθείτε προς αποφυγή τέτοιων επεισοδίων, πχ. χρησιμοποιείτε δύο διαφορετικούς σάκους: έναν για παιχνίδια και βιβλία κι έναν για ρούχα. Βάλτε το παιδί να ελέγχει κάθε φορά τα πράγματα, ώστε να μάθει να είναι υπεύθυνο.
Κανόνες Οι κανόνες και η πειθαρχία πρέπει να υπάρχουν και στα δύο σπίτια, καθώς το παιδί δεν πρέπει να θεωρεί το ένα σπίτι-αγγαρεία και το άλλο σπίτι-Disneyland. Ακόμα και σε περιπτώσεις που το (πρώην) ζευγάρι δεν συμφωνεί σε όλους τους κανόνες, θα πρέπει να βάλετε κάποιους κοινούς, οι οποίοι θα τηρούνται και στα δύο σπίτια για να είναι ισορροπημένο το παιδί. πχ. «μαζεύουμε το δωμάτιο μετά το παιχνίδι» Από την άλλη, οι διαφορετικές νοοτροπίες μαθαίνουν στο παιδί από μικρή ηλικία ότι υπάρχουν πολλές αντιλήψεις και συμπεριφορές, πχ. από σπίτι σε σπίτι, στο σχολείο κλπ., αλλά σε κάθε περίπτωση πρέπει να υπάρχει πάντα σεβασμός.
Κοινά αντικείμενα Συνεννοηθείτε οι δύο γονείς να αγοράσετε κάτι για το δωμάτιο του παιδιού που θα υπάρχει στο σπίτι του άλλου και θα τον/την θυμίζει, πχ. ένα μικρό μαξιλάρι, ένα πουφ, ένα φωτιστικό – ακόμα και κάποιο μεγάλο αντικείμενο, όπως είναι το γραφείο του.
Κάντε μια ανανέωση Κάντε το παιδί να νοιώθει άνετα και στα δύο σπίτια μπαίνοντας κι εσείς για λίγο στη θέση του. Πόσο εύκολο θα ήταν για εσάς να μοιράζεστε τις ημέρες της εβδομάδας σε δύο σπίτια και να νιώθετε καλά με αυτό! Εξηγήστε στο παιδί ότι μια μικρή ανανέωση θα είναι αναζωογονητική και ότι μπορεί να διαλέξει κάποια νέα πράγματα για το δωμάτιό του ή ότι μπορεί να φρεσκάρει κάποια παλιά, πχ. να βάψετε μαζί το κρεβάτι του ένα άλλο χρώμα. Μην το πιέσετε να αλλάξει πράγματα που αγαπά και είναι δεμένο με αυτά. Επίσης, αφήστε το αν θέλει να μεταφέρει μερικά πράγματα και στο άλλο σπίτι, πχ. 1-2 κουτιά με παιχνίδια, αν αυτό το βοηθήσει να νιώσει πιο άνετα.
Δώστε του λόγο στις αποφάσεις Δεν το ρωτήσατε γι’ αυτήν την αλλαγή στη ζωή του, δώστε του όμως να καταλάβει ότι υπάρχουν πράγματα για τα οποία αποφασίζει εκείνο κι εσείς σέβεστε τη γνώμη του – ακόμα κι αν αυτό σημαίνει ότι θα δεχτείτε πχ. το παλιό φωτιστικό με τις νεράιδες ή τον Mickey που σκεφτόσασταν ότι σύντομα θα ξεφορτωθείτε.
Χρωματικές επιλογές Επίσης, ρωτήστε το τι χρώμα θα ήθελε να βάψει το δωμάτιο του και δεχτείτε την έμπνευσή του όσο εκκεντρική κι αν σας φαίνεται. Ακόμα μπορείτε να μοιράσετε και στα δύο σπίτια κάποια αγαπημένα χρηστικά αντικείμενα, πχ. κούπες ή σερβίτσια και προσπαθήστε οι δύο γονείς να μην ανταγωνίζεστε μεταξύ σας. Αυτό σημαίνει ότι κάποια στιγμή ο ένας θα πρέπει να ακούσει υπομονετικά πόσο του αρέσει το νέο δωμάτιο που του έφτιαξε ο μπαμπάς ή η μαμά και δεν θα πρέπει να πέσει στην παγίδα να φτιάξει και εκείνος/η ένα ολοκαίνουργιο δωμάτιο στο παιδί για να το ευχαριστήσει.
Δύο παρόμοια αλλά διαφορετικά δωμάτια Προσοχή, μην τα κάνετε ίδια – πρέπει να καταλάβει ότι πρόκειται για διαφορετικά σπίτια. Μια εύκολη λύση είναι να παίξετε με τα χρώματα, πχ. αν το παλιό του δωμάτιο είναι βαμμένο φιστικί και η κούνια του ήταν λευκή, βάψτε λευκούς τους τοίχους και βάλτε φιστικί κουρτίνες στο δωμάτιο. Εναλλακτικά φτιάξτε μια ίδια γωνία και στα δύο δωμάτια, πχ. με μια ίδια ταπετσαρία, ή προσθέστε απλώς μερικά ίδια αντικείμενα και στους δύο χώρους, όπως το να βάλετε δύο ίδια πουφ.
Δώστε εκτός από χώρο, και χρόνο Τέλος, είτε μένετε με το παιδί στο παλιό σπίτι είτε είστε ο γονιός με το καινούργιο, αφήστε το παιδί να αποφασίσει πώς θέλει να είναι ο προσωπικός χώρος του. Μερικά παιδιά θέλουν χρόνο για να δεχτούν μια αλλαγή και δεν θέλουν να αλλάξει τίποτα από όσα τους θυμίζει το παλιό οικογενειακό περιβάλλον, ενώ άλλα παιδιά θέλουν αμέσως να τα αλλάξουν όλα και να προσαρμοστούν στη νέα πραγματικότητα. Αφήστε τα να επιλέξουν μόνα τους.
Πηγή: www.spirossoulis.com