Αρνείται να πάει στο σχολείο: αρρώστησε ή παίζει θέατρο;
Σας θυμίζει κάτι το παρακάτω σκηνικό;
Είναι νωρίς το πρωί και ένας γονιός ετοιμάζει το παιδί του για να πάει στο σχολείο. Ή τουλάχιστον προσπαθεί. «Μαμά (ή μπαμπά), δεν μπορώ να πάω στο σχολείο σήμερα. Είμαι άρρωστος/η». Πώς θα αντιδρούσατε; Θα μπορούσατε να είστε πάντα σίγουροι αν όντως το παιδί είναι άρρωστο; Για παράδειγμα, αν έλεγε ότι πονάει η κοιλιά του ή το κεφάλι του, πώς θα μπορούσατε να το εξακριβώσετε;
περισσότερα...
Πέμπτη, 29 Σεπτεμβρίου 2016
Επιστροφή στο σχολείο! Έτοιμοι;
Οι πρώτες μέρες του Σεπτεμβρίου, για τους περισσότερους γονείς ταυτίζονται με την αρχή του σχολείου και την αγωνία πώς θα προσαρμοστούν σ’ αυτό τα παιδιά, ιδιαίτερα αυτά που φοιτούν στο νηπιαγωγείο. Είτε το παιδί σας θα φοιτήσει για πρώτη φορά στο σχολείο, είτε επιστρέφει μετά τις καλοκαιρινές διακοπές, θα χρειαστεί λίγο χρόνο και στήριξη, ώστε να προσαρμοστεί σ’ αυτή τη φυσιολογική μετάβαση.
περισσότερα...
Δευτέρα, 12 Σεπτεμβρίου 2016
Εποικοδομητικό καλοκαίρι: Εφόδιο για την επόμενη σχολική χρονιά
Βρισκόμαστε στην καρδιά του καλοκαιριού, όπου ο καιρός είναι ζεστός, οι ρυθμοί πιο χαλαροί, οι σχολικές υποχρεώσεις στο τέλος τους και το μυαλό όλων σε διακοπές και θάλασσα. Παρόλο που αυτό ακούγεται θελκτικό, πολλοί γονείς ανησυχούν αυτή την περίοδο μήπως το καλοκαίρι σταθεί εμπόδιο στη μάθηση του παιδιού και στην προσαρμογή του στο σχολείο.
περισσότερα...
Πέμπτη, 28 Ιουλίου 2016
Πατέρας: μια σημαντική φιγούρα στη ζωή του παιδιού.
Συνήθως, όταν μιλάμε για τη γονεϊκότητα, για την ανατροφή των παιδιών και για την επίδραση που έχει η συμπεριφορά των γονέων στα παιδιά τους, σχεδόν αυτόματα αναφερόμαστε κυρίως στις μητέρες. Αντίστοιχα, σε επιστημονικές μελέτες για τα παραπάνω θέματα, λαμβάνεται κυρίως υπόψη η οπτική των μητέρων. Ακόμη και σε συμβολικό επίπεδο, μέσα στον Ιούνιο είναι κάθε χρόνο η γιορτή του πατέρα. Αναμφισβήτητα, όμως, οι περισσότεροι άνθρωποι θυμούνται πολύ ευκολότερα τη γιορτή της μητέρας, ενώ μόλις τα τελευταία χρόνια άρχισε να γίνεται μια μικρή αναφορά σε αυτή του πατέρα.
περισσότερα...
Παρασκευή, 8 Ιουλίου 2016
Μεγαλώνοντας παιδιά που νιώθουν ευγνωμοσύνη
Είναι γενικά αποδεκτό ότι οι γονείς, εκτός από βασικές γνώσεις και τρόπους καλής συμπεριφοράς, είναι υπεύθυνοι να μεταδίδουν στα παιδιά τους και κάποιες αξίες. Οι αξίες αποτελούν ό,τι θεωρεί κανείς σημαντικό στη ζωή του και είναι, ως αποτέλεσμα, διαφορετικές από άτομο σε άτομο και από οικογένεια σε οικογένεια. Ωστόσο, υπάρχουν μερικές αξίες που φαίνεται ότι είναι ευεργετικό να αναπτύσσονται στα παιδιά. Μία από αυτές φαίνεται να είναι το αίσθημα ευγνωμοσύνης (gratitude) ή εκτίμησης για ό,τι υπάρχει στη ζωή του παιδιού (και κατ’ επέκταση του ενήλικα, φυσικά).
περισσότερα...
Κυριακή, 12 Ιουνίου 2016
Τα «τρομερά δύο»: Ένας οδηγός επιβίωσης για γονείς.
Οι περισσότεροι γονείς αντιλαμβάνονται μια αλλαγή στη συμπεριφορά του παιδιού τους όταν αυτό πλησιάζει τα δύο έτη της ηλικίας του. Ακόμη και τα παιδιά που συνήθιζαν να έχουν ήρεμη ιδιοσυγκρασία, συχνά παρουσιάζουν αντιδραστική συμπεριφορά στην ηλικία των δύο ετών. Γιατί συμβαίνει άραγε αυτό; Στην πραγματικότητα, πρόκειται για ένα φυσιολογικό και αναμενόμενο αναπτυξιακό στάδιο. Όχι, δεν έχει ως στόχο το δικό σας παιδί να σας βασανίσει. Είναι τόσο σύνηθες φαινόμενο που στην Αμερική το έχουν ονομάσει “the terrible twos” («τα τρομερά δύο»). Μια άλλη οπτική το προσεγγίζει ως μια «πρώτη εφηβεία», καθώς τα δίχρονα παιδιά εξαρτώνται σημαντικά από τους ενήλικες, αλλά κινούνται προς μια πρώτη αυτονόμηση.
περισσότερα...
Δευτέρα, 4 Απριλίου 2016
Το πρώτο ταξίδι στον κόσμο των βιβλίων
Πολλές φορές οι γονείς αναρωτιούνται αν, και πότε, πρέπει να φέρουν τα παιδιά τους σε επαφή με βιβλία. Μάλιστα, κάποιοι θεωρούν ότι χρειάζεται να περιμένουν μέχρι να μεγαλώσει αρκετά ένα παιδί, ώστε να έχει την ικανότητα να χειρίζεται μόνο του τα βιβλία. Στην πραγματικότητα, ποτέ δεν είναι νωρίς για να αγοράσετε το πρώτο βιβλίο του παιδιού σας! Αυτό μπορεί να γίνει ακόμη κι όταν είναι βρέφος, π.χ. 10-12 μηνών. Δε θα πρέπει να αποτελεί εμπόδιο το γεγονός ότι, μέχρι να φτάσει στην προσχολική ηλικία, θα χρειάζεται σημαντική στήριξη από κάποιον ενήλικα για να διαβάσει ένα βιβλίο.
περισσότερα...
Τρίτη, 22 Μαρτίου 2016
Παιδιά στραμμένα στις οθόνες: πόσο νωρίς και με ποιες συνέπειες;
Όσο περνούν τα χρόνια και αναπτύσσεται ραγδαία η τεχνολογία, τόσο αυτονόητο γίνεται για τους γονείς ότι τα παιδιά θα εκτίθενται στην τηλεόραση, σε ηλεκτρονικά παιχνίδια και συσκευές, όπως tablets. Ωστόσο, δημιουργούνται πολλά σχετικά ερωτήματα, όπως: «Από ποια ηλικία μπορούν τα παιδιά να ασχολούνται με όλα αυτά;», «Για πόση ώρα την ημέρα μπορεί ένα παιδί να βλέπει τηλεόραση ή να παίζει ηλεκτρονικά παιχνίδια;», «Ποια πρέπει να είναι η στάση των γονιών και τι όρια να θέτουν;».
περισσότερα...
Τετάρτη, 2 Μαρτίου 2016
Ποιος είπε ότι το ξύλο βγήκε απ’ τον παράδεισο;
Οι περισσότεροι γονείς περιλαμβάνουν στους στόχους της ανατροφής των παιδιών τους την πειθαρχία και την υιοθέτηση καλής συμπεριφοράς. Οι μέθοδοι πειθαρχίας που χρησιμοποιούνται, ωστόσο, είναι συνήθως αυτές που οι γονείς έχουν μάθει από τους δικούς τους γονείς και δεν είναι βέβαιο αν είναι αποτελεσματικές. Μία αμφιλεγόμενη μέθοδος πειθαρχίας είναι η σωματική τιμωρία, δηλαδή το να χτυπά κανείς ένα παιδί. Πολλοί έχουν ως επιχείρημα ότι «τα περισσότερα παιδιά έχουν φάει ξύλο, αλλά δεν έπαθαν και τίποτα».
περισσότερα...
Κυριακή, 24 Ιανουαρίου 2016